HCM Baia Mare va înfrunta mâine (ora 19:00), în grupa A a Ligii Campionilor, Györ Audi ETO, gruparea care a băgat cei mai mulți bani în handbalul feminin, în ultimul deceniu
Györ plătește anual aproximativ un milion de euro pentru salariile a cinci handbaliste: Haraldsen, Loke, Görbicz, Bulatovic și Amorim
Evenimentul sportiv al anului în Baia Mare! Cam așa poate fi tradusă partida de mâine dintre HCM și Györ Audi Eto, din cadrul etapei a 2-a a Ligii Campionilor (grupa A). Două motive stau la bază acestui joc de handbal ieșit din comun pentru băimăreni. Primul ar fi că trupa lui Costică Buceschi debutează pe teren propriu în grupele competiției, iar al doilea ține strict de renumele adversarului. Györ ajunge în Baia Mare din postura de campioană a Europei. Nici Real Madrid, când a jucat cu FC Maramureș în Cupa Cupelor la fotbal, în 1982, nu a venit în calitate de câștigătoare a celui mai important trofeu.
Fiecare eșec, un plus de sute de mii de euro la buget Campioana Ungariei n-a ajuns însă ușor în vârf, ci după o bătălie cruntă cu Oltchim, dar mai ales după aproape un deceniu de… investiții majore. Adică aproximativ 25 de milioane de euro, dacă luăm în considerare și actualul sezon, în care formația maghiară are un buget de aproape 4 milioane.
Györ a devenit în ultimii ani o grupare care și-a permis să plătească salarii importante pentru a atrage cele mai importante vedete din handbalul feminin. În primii ani de construcție a actualului gigant, campioana Ungariei și-a pus baza în câteva dintre cele mai valoroase jucătoare din România, precum Aurelia Brădeanu, Simona Gogârlă sau Ana Maria Șomoi, toate vicecampioane mondiale în 2005, iar mai târziu și în Simona Spiridon.
An de an, Györ a ridicat ștacheta, ambiționată de eșecurile repetate în Europa. Fiecare ratare a celui mai important trofeu s-a transformat în sezonul ce a urmat în alte câteva sute de mii de euro în plus la buget, o contribuție substanțială fiind adusă de concernul Audi, care a devenit sponsor principal. Astfel, campioana Ungariei a început să-și umple vestiarul cu staruri mondale, începând cu Eduarda Amorim și continuând apoi cu Heidi Loke, Katrine Haraldsen sau Andrea Lekic. Toate așezate în jurul Anitei Gorbicz, care a rămas liderul echipei, indiferent de numele sau cartea de vizită a jucătoarelor transferate.
Györ a devenit cea mai puternică echipă din Europa, care plătește anual aproximativ un milion de euro numai pentru grupul de „cinci”, din care a ieșit în vară Lekic și a pătruns Katarina Bulatovic. Firesc, după ani de investiții majore, a venit și trofeul mult râvnit în Liga Campionilor, cel care ar putea sta de acum mult și bine în vitrina celor din Györ. Mai ales că echipa maghiară a scăpat din acest sezon de marea rivală, Oltchim, care a băgat la rândul ei mulți bani, dar care nu a mai ținut ritmul și a capotat.
Avantajul HCM-ului, publicul În mod cert, echipa maghiară este și în acest an favorita numărul unu la câștigarea competiției, iar Baia Mare va fi, probabil, doar o stație în drumul spre finală. Și totuși, poate fi surprinsă Györ de HCM? Răspunde Costică Buceschi, antrenorul formației maramureșene: „Este greu să mai surprinzi o astfel de echipă. Poate reușești 5-10 minute, dar mai mult nu cred. Oricum, noi ne propunem să jucăm la fel de bine cum am evoluat și cu Viborg, în calificări. Poate că nu vom reuși să câștigăm, dar țintim un rezultat bun, care să ne dea încredere pe viitor. Avem și un atu, publicul. Toate biletele s-au epuizat”.
Ce a făcut Györ în Europa în ultimele sezoane 2013 a câștigat LC 2012 a jucat finala LC 2011 semifinalistă în LC 2010 semifinalistă în LC 2009 a jucat finala în LC 2008 semifinalistă în LC 2007 semifinalistă în LC 2006 grupele LC și finalistă în Cupa Cupelor
Györ ar fi un model de urmat pentru toată lumea în handbal. Chiar dacă au pierdut multe finale, n-au renunțat niciodată. Din contră, au făcut investiții și mai mari Costică Buceschi, antrenor HCM
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER